Urteguide

Fakta om krydderurter

Her er en lille brugerguide til forskellige krydderurter og sæsonerne på året hvor smagen er optimal.

Den rigtige anvendelse af krydderurter, er det der gør om en ret bliver middelmådig eller god.

Med krydderurter er hele paletten af smagsoplevelser åben, med et utal af muligheder for at variere og komponere i dit køkken.

 

Anisisop Agastache foeniculum (maj til november)

Kraftig smag af anis der også bibeholdes efter kogning.

Det er en af de bedste planter til the og er også god i krydderblandinger. Traditionel lægeplante.

 

Basilikum sorter

Citronbasilikum “Mrs Burns” Ocimum x africanum (syn. Ocimum x citriodorum) (maj - oktober)

Brug både blade og blomster, da de begge har en frisk smag af citron/lime. En af de bedste basilikumsorter der findes! Grønne citronduftende blade, med små hvide blomster, som kan bruges i salater, men er guddommelig i en pesto.

 

Genovese basilikum Ocimum basilicum (maj - oktober)

Storbladet og meget højtydende basilikum med den karakteristiske basilikum smag.

Den vi kender som almindelig basilikum, den bedste til pesto. Den får hvide blomster som også kan bruges i maden.

 

Bibernelle Sanguisorba minor (maj - november)

Bladene smager let agurkeagtigt. Til the og i salat.

 

Citronverbena Lippia triphylla (maj - november)

Bladene har en stærk og behagelig citrussmag og duft. Oplagt til fisk, dessert, the, ja …you name it.

 

Estragon Fransk Artemisia dracunculus var. Dracunculus (maj - oktober)

Aroma af anis på den rigtigt estragon-agtige måde. Bruges til saucer, salat, kødretter og eddike.

 

Fennikel sorter

Bronze fennikel Foeniculum vulgare (maj - december)

Anis-smag i både frø og blade. Godt til fisk. Grønsags-, ægge- og fiskeretter ryger op i en anden klasse med denne urt. Lægeplante.

 

Grøn krydderfennikel Foeniculum vulgare (maj - december)

Anis-smag i både frø og blade. Lækkert til fisk og grønsags-, ægge- og fiskeretter hæves i niveau med denne urt. Lægeplante.

 

Fransk syre Rumex scutatus (maj - november)

Smager syrligt a la citron. Gode i salater og som det syrlige element i al slags mad. Brug de nyeste fine blade.

 

Hornviol Viola cornuta (maj - august)

Sødlig. Anvendes som pynt på salater og bagværk.

 

Islandsk kvan Angelica archangelica (april - december)

Frugtig og sødlig smag. Rod, blade, og frø kan bruges i snaps, sukat og syltetøj eller rabarbergrød. Frøene er skønne at bruge som drys i salat, humus og i brød. Anerkendt lægeplante.

 

Isop Hyssopus officinalis (april - december)

Smagen er pebret med undertoner af citrus og rosmarin.

Til fede retter, æggeretter og i the. Tilsættes til slut, da smagen forsvinder ved at koge med længere tid. Lægeplante.

 

Kamille Matricaria chamomilla (maj - september)

Æbleagtig aroma. Det er kun blomsterhoveder der bruges til the og som smagsgiver i frugtretter eller chokolade. Anerkendt lægeplante.

 

Karryplante Helichrysum italicum ssp. italicum (maj - februar)

Den smager og dufter af karry og bukkehorn. God i grønsagsretter. Tilsættes sent i retten så smagen ikke forsvinder.

 

Kokleare Cochlearia officinalis (maj - december)

I gamle dage blev planten kaldt skørbugsplante, da det høje indhold af c-vitamin, var med til at forhindre skørbug. Bruges som grønt drys i maden. Anerkendt lægeplante.

 

Koriander sorter

Vietnamesisk koriander Polygonum odoratum (maj - december)

Friske blade og skudspidser der dufter og smager som almindelig koriander.

Anvendes som alm. koriander i f.eks. asiatisk mad. Den tåler at koge lidt med i den varme ret og den har en kraftig koriander-effekt.

 

Quillquina mexikansk koriander Porophyllum ruderale ssp ruderale (maj - november)

Aromaen er som koriander og smagen er mere parfumeret.

Både stængler og blade kan bruges som grønt drys, eller i en lækker sydamerikansk urtepesto.

 

Bladkoriander Coriandrum sativum (maj - september)

Klassisk grøn koriander smag i bladene og den mere forfinede smag i frøene.

Til saucer og supper, salater og uundværlig i alt asiatisk mad.

 

Kørvel Anthriscus cerefolium (april - december)

Let anis-agtig smag, med et friskt grønt strejf. Klassisk “Fines Herbes” i det Franske køkken.

Til supper, æggeretter og som grønt drys.

 

Lakrids tagetes Tagetes lucida (maj - november)

Denne tagetes-art har en tydelig anis-aroma. Blomster og skudspidser kan bruges som erstatning for estragon.

 

Laurbær Laurus nobilis (maj - december)

Klassisk laurbær. I saucer og i kødretter.

 

Løvstikke Levisicum officinalis (maj - november)

Løvstikke smager kraftigt. En selleriagtig smag, som skal bruges med omtanke for ikke at overdøve alt andet. Skøn i supper, sammen med kartoffel og i fede retter. Fantastisk i kryddersalt.

Klassisk lægeplante.

 

Mynte sorter

Marokkansk mynte Mentha spicata (maj - december)

Mild og grøn. Det er denne myntesort, der skal bruges til den populære og klassiske drink Mojitos. Kendt lægeplante.

 

Æblemynte Mentha suaveolens (maj - december)

Tydelig aroma af æbler. Super god mynte, hvor der skal tilføres noget sødme.

 

Brogetbladet æblemynte Mentha suaveolens varigata (maj - december)

Kaldes også for ananasmynte. Smager af ananas og æble. Bruges til the, gelé og isvand.

 

Chokolademynte Mentha x piperita (maj - december)

Har en kraftig “After Eight”-aroma. Lækker til the og gelé. God også i pesto og til at tørre.

Kendt lægeplante.

 

Anismynte Mentha X piperita (maj - november)

Bladene har en let duft af anis og smagen er skøn mynteagtig. Som andre mynter, men også god til arabisk mad. Kendt lægeplante.

 

Bowlesmynte Mentha x villosa (maj - november)

Mild “Dandy”-aroma. Anvendelse: Anvendes som øvrige mynter.

 

Krusemynte Mentha spicata (maj - november)

Klassisk myntesmag. Den mest anvendelige mynte til madlavning. Brug den til myntesauce, grønt drys, isvand og desserter. Kendt lægeplante.

 

Oregano sorter

Oregano Oreganum officinalis (maj - december)

Den helt klassiske oreganosmag. Super til pizza, pasta og alt italiensk. Kendt lægeplante.

 

Dværgoregano Origanum compactum (maj - januar)

Aromaen er kraftigere end den almindelige oregano. Anvendes som den klassiske oregano

Anerkendt lægeplante.

 

“Variegata” oregano Origanum onites (maj - december)

Meget flot og anderledes oregano med smukke brogede blade. Smagen er mild og delikat. Sorten er meget vinterhårdfør. Den bedste til al italiensk mad.

 

Persille sorter

Kruspersille Petroselium crispum (april - december)

Klassisk persille-smag. Kan bruges til stort set al mad. Bl.a. sammen med fisk, fjerkræ, svinekød og oksekød samt i salater, som pestoer og i saucer. Frøene må ikke bruges, da de indeholder en giftig æterisk olie.

 

Persilleselleri Apium graveolens (april - december)

Smagen af selleri er tydelig i denne persille-lignende krydderurt. Kan bruges som det grønne drys (som persille), men ellers fantastisk til vintersupper og sammen med svinekød og fjerkræ.

 

Bredbladet persille Petroselium crispum (april - december)

Kraftig persille-smag i de glatte blade. Som drys, i saucer, dressinger, pestoer. Skøn sammen med fisk og fjerkræ.

 

Rosmarin sorter

Rosmarin “Miss Jessop” Rosmarinus officinalis (maj - december)

Klassisk rosmarin. Til det internationale køkken. Til lam, og grønsager. Passer godt til vildt, fjerkræ og sammenkogte retter. Kendt lægeplante.

 

Rosmarin “BBQ” Rosmarinus officinalis (maj - december)

Rosmarin med lidt pinjeagtig smag. Perfekt til mørkt kød, lam og grill. TIP: En gren afløves og der sættes grøntsager/kød på grenen så smagen af krydderurt breder sig indefra. Kendt lægeplante.

 

Rosmarin “Foxtail” (maj - december)

Aromaen er mild og klassisk rosmarin. Anvendes som almindelig rosmarin. Klassisk lægeplante.

 

Salvie sorter

Salvie “Growers Friend” Salvia officinalis (maj - januar)

Meget aromatisk klassisk salviesmag. Egnet ved røgning af kød og fisk. Super til kartoffel, vinterretter, og grønsagretter. Fantastisk til svine-, lamme- og oksekød og til sammenkogt retter med f.eks. rodfrugter. Anerkendt lægeplante.

 

Solbærsalvie Salvia microphylla var.microphylla (maj - december)

Blade og blomster dufter og smager let af solbær. Skøn som the og blomsterne er meget fine i salat og dessert.

 

Sar sorter

Vintersar/bønneurt Satureja montana (maj til februar)

Pebret og stærk. En smag a la timian og rosmarin. Super til simreretter og alt med bønner og grove rodfrugter. Anerkendt lægeplante.

 

Sommersar Satureja hortensis (maj - september)

Markant pebret smag, dog mildere end vinter Sar. God sammen med kødretter og grøndsagsfade. Da den har en god krydret smag, kan der skæres ned på mængden af salt i retterne.

 

Sommerportulak Portulaca oleracea ssp. sativa (maj - november)

Syrlig og salt og de ældste blade bliver svagt bitre. Potulak indeholder store mængder omega-3-fedtsyrer, som er godt for vores immunforsvar. Kan bruges som salat, kan stuves og sågar syltes.

Lægeplante.

 

Stevia Stevia rebaudiana (maj - oktober)

Den sødest smagende plante naturen kan byde på - et blad er 10-15 gange sødere end almindeligt sukker! Den søder uden kalorier og ½ tsk. pulveriserede blade svarer til ca. 2 dl. hvidt sukker. Kan bruges som erstatning for sukker i saft og syltevarer.

 

Timian sorter

Citrontimian Thymus offinalis (maj til februar)

Klassisk timian med tydelige citrusnoter. Fantastisk til svine-, lamme- og oksekød og til sammenkogte retter. Kendt lægeplante.

 

Vintertimian Thymus officinalis (maj til februar)

Klassisk timian. Perfekt til supper, rodfrugter og kød som fjerkræ og svin. Anerkendt lægeplante.

 

Gulbroget citrontimian “Varigated” Thymus doerfleri (maj til februar)

En kraftig citronaroma. Anvendes som alm. timian.

 

Appelsintimian Thymus fragrantissimus (maj - december)

Denne timian har en udsøgt appelsinduft i kombination med timian aroma. Virkelig skøn duft.

Anvendes som alm. timian og er også skøn i the.

 

Vejbred “Erba Stella Fliget” Plantago coronopus (maj - december)

Krydret, svag syrlig og let saltagtig smag. Højt skattet salat i Italien. Bruges som salat, f.eks. rucola. Kan høstes flere gange.

Mød os på markeder og til events

Urtopia Frilandsurter

Lilledalsvej 4

4660 Store Heddinge

Telefon 29 91 69 30

Mail: frilandsurter@gmail.com

Følg os på Facebook

Urtopia er med i et partnerprogram,

der linker stevnske virksomheder med

verdensarven Stevns Klint. Læs mere

Copyright © Urtopia Frilandsurter